Origanum
Bazylia
 
Bazylia to przyprawa o lekko słodkim i pikantnym smaku oraz zapachu. Tradycyjny składnik indyjskich potraw. Doskonała do mięs, owoców morza oraz sałatek z pomidorami.
 
Mięta
 
Mięta jest ziołem o świeżym i orzeźwiającym smaku oraz zapachu. Może być podawana do potraw zimnych oraz gorących. Jest najlepszym dodatkiem do napojów.
 
Szałwia
 
Szałwia to aromatyczna przyprawa o ciepłym, słodkim smaku. Często znajduje zastosowanie w wykwintnych daniach z drobiu, ryb oraz warzyw. Włosi natomiast mają na nią niezwykle prosty, smaczny sposób: podsmażone na maśle listki szałwii i ząbek czosnku wystarczy wymieszać z makaronem. Tradycyjnie szałwię stosuje się w leczeniu krwawienia dziąseł, bólu gardła i niestrawności.
 
Tymianek
 
Tymianek to zioło, którego pikantny i przyjemnym smak sprawdza w daniach kuchni francuskiej i włoskiej. Dodawany może być do ryb, mięs, zup oraz sosów. Pyszny jako aromatyczny składnik pasty jajecznej. Tymianek może przynieść ulgę w bólu gardła i kaszlu.
 
Rozmaryn
 
 
Majeranek
 
Majeranek stosujemy w polskiej kuchni, aby nadać odrobinę lekkości tradycyjnym żurom, daniom z fasoli, ziemniaków oraz pieczeniom mięsnych. I bardzo słusznie, ponieważ majeranek doskonale wpływa na poprawę trawienia.
 
Pietruszka
 
 
Oregano
 
Oregano ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak. Wykorzystywana w kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Jest najlepszym dodatkiem do mięs, ryb, sosów oraz pizzy.
 
Melisa
 
Melisa jest ziołem o świeżym cytrusowym zapachu. Można dodawać ją do potraw zarówno słodkich jaki pikantnych. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek oraz napojów.
 
Kolendra
 
Kolendra jest rośliną o słodkawym smaku, z wyczuwalną nutką pomarańczy . Świetna do ryb, owoców morza na sposób orientalny. Pamiętajmy, aby dodawać ją pod koniec gotowania – w ten sposób ochronimy jej walory smakowe. Na śniadanie dodaj kilka listków do serka wiejskiego. Liście kolendry mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
 
Lubczyk
 
Lubczyk jest aromatyczną przyprawą, która wzbogaci każdą potrawę. Idealna do mięs, zup, sałatek oraz sosów.