Origanum
Neapolitański krem pomidorowy z bazylią
Składniki na 2 porcje
1 główka czosnku, 500 ml śmietanki kremówki, sól
i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 duży pęczek bazylii, posiekany (2 gałązki zostawić do ozdobienia zupy), 75 ml oliwy z oliwek, 1/2 szalotki drobno posiekanej, 2 x 400g puszki pomidorów, 1 mała bagietka pokrojona wzdłuż na 4 części
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Owiń całą główkę czosnku w folę aluminiową i umieść w piekarniku. Piecz 40-45 min aż będzie miękka.
 
Marsylskie palmiery
z szałwią
Składniki na 10 szt.
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, mały pęczek szałwii, ok. 200 g gotowego ciasta francuskiego, 8 łyżek świeżo startego parmezanu, 12 filecików anchois osuszonych
i posiekanych (opcjonalnie), świeżo zmielony pieprz, 1 jajo lekko roztrzepane, wytrawne sherry do serwowania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż listki szałwii aż będą chrupkie (1-2 minuty). Wyjmij listki z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i osusz na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
2. Rozwiń ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni.
     
Jajecznica z Bombaju
z kolendrą
Składniki na 2 porcje
2 łyżeczki oleju, 1 łyżka masła, 4 łyżki drobno posiekanej cebuli, mały pomidor, pokrojony w drobną kostkę,
1/2 papryczki chilli lub szczypta suszonych płatków chilli,
4 jajka, roztrzepane, sól do smaku, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej olej i masło na nieprzywierającej patelni. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu ok. 4 minut aż będzie miękka.
 
Hiszpańska pieczeń
z tymiankiem
Składniki na 8 porcji
2,5 kg łopatki bez kości, 1 gałązka selera naciowego,
1 duża cebula pokrojona na grube plastry, 1 marchewka pokrojona na grube plastry, 150 ml białego półwytrawnego wina (np Riesling) lub półwytrawnego cydru, 0,5 l mocnego wywaru drobiowego, 25 g masła,
1 łyżka mąki i 1 łyżka miękkiego masła do zagęszczenia sosu, 2 pory dokładnie umyte i pokrojone na plasterki, 100 g pokrojonych suszonych moreli, zalanych wrzątkiem i moczonych przez 2 godziny i odsączonych,
2 łyżeczki posiekanych świeżych listków tymianku, 150 g bułki tartej
Sposób przygotowania
1. 2-3 godziny przed przyrządzeniem wyjmij łopatkę z lodówki, osusz dokładnie i pozostaw w chłodnym miejscu. W tym czasie przygotuj farsz
     
Cooler z miętą
na gorące dni
Składniki na 8 porcji
0,75 l butelka schłodzonego czerwonego wina (najlepsze z aromatem owoców, np. Rioja), 0,5 l schłodzonej lemoniady, plasterki cytryny, listki mięty
Sposób przygotowania
Wymieszaj wino i lemoniadę. Rozlej do szklanek
z plasterkami cytryny i listkami mięty
 
Śródziemnomorski kurczak z oregano
Składniki na 4 porcje
500 g młodych ziemniaków, pokrojonych na grube plastry, 2 łyżki oliwy z oliwek, 8 ud z kurczaka ze skórą,
8 szalotek, 100 g wędzonego boczku pokrojonego
w kostkę, 1 cytryna pokrojona na ósemki, 5 gałązek oregano, 100 ml białego wina, 200 ml bulionu drobiowego
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Włóż ziemniaki do dużego płytkiego naczynia do pieczenia, przypraw solą, skrop 1 łyżeczką oliwy i wymieszaj aby pokryć oliwą wszystkie plastry ziemniaków. Piecz przez 20 minut.
     
Liguryjskie pesto
z pietruszką

Składniki na 2 porcje
pęczek natki pietruszki, 4 ząbki czosnku, 40 g orzeszków pinii, 80 g świeżo startego parmezanu lub Grana Padano, 100 ml oliwy z oliwek, sól
Sposób przygotowania
Umieścić wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy i soli
w malakserze, miksować 2 sekundy. Wymieszać z oliwą, przyprawić do smaku solą.
 
Spaghetti z nad Atlantyku
z pesto z melisy
z pietruszką
Składniki na 4 porcje
Pesto: pęczek melisy, 5 łyżek oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, sól i pieprz do smaku
Spaghetti: 250 g spaghetti, 250 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki, 1/2 dużej cebuli, drobno posiekanej, łyżka masła, łyżka oliwy z oliwek, 500 g mrożonego szpinaku
Sposób przygotowania
1. Przygotuj Pesto: zmiksuj w malakserze melisę, oliwę
i czosnek, przypraw do smaku.