Origanum
Śródziemnomorski kurczak z oregano
Składniki na 4 porcje

500 g młodych ziemniaków, pokrojonych na grube plastry

2 łyżki oliwy z oliwek

8 ud z kurczaka ze skórą

8 szalotek

100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

1 cytryna pokrojona na ósemki

5 gałązek oregano

100 ml białego wina

200 ml bulionu drobiowego

 
Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Włóż ziemniaki do dużego płytkiego naczynia do pieczenia, przypraw solą, skrop 1 łyżeczką oliwy i wymieszaj aby pokryć oliwą wszystkie plastry ziemniaków. Piecz przez 20 minut.

2. Przypraw mięso i dodaj do ziemniaków razem z szalotką, boczkiem, cząstkami cytryny i oregano. Skropić pozostałą oliwą i piec kolejne 20 minut. Wlać wino i bulion i piec kolejne 20 minut aż kurczak będzie apetycznie przyrumieniony.