Origanum
Marsylskie palmiery z szałwią
Składniki na 10 porcji

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

mały pęczek szałwii

ok. 200 g gotowego ciasta francuskiego

8 łyżek świeżo startego parmezanu

12 filecików anchois osuszonych i posiekanych (opcjonalnie)

świeżo zmielony pieprz

1 jajo lekko roztrzepane

wytrawne sherry do serwowania (opcjonalnie)

 
Sposób przygotowania

1. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż listki szałwii aż będą chrupkie (1-2 minuty). Wyjmij listki z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i osusz na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.

2. Rozwiń ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni.

3. Rozsyp na ciasto szałwię, parmezan i anchois (jeżeli używasz) i przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

4. Zwiń dłuższe boki ciasta do środka tak, żeby obydwa zwoje spotkały się na środku.

5. Posmaruj całe zrolowane ciasto roztrzepanym jajkiem i odstaw na 30 minut do lodówki.

6. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż silikonem lub papierem do pieczenia.

7. Posmaruj ponownie zrolowane ciasto roztrzepanym jajkiem a następnie pokrój je za pomocą ostrego noża na 10 plastrów (tak, żeby każdy plasterek zawierał dwa kółka z ciasta).

8. Rozłóż plasterki na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Każdy plasterek rozpłaszcz lekko dłonią. Piecz 10-12 min aż ciasto się zrumieni, lekko ostudź i podawaj (najlepiej w towarzystwie kieliszka wytrawnego sherry).